Nyitólap > Ló és egészség > Betegségek >

Minden szürke ló egy közös ősre vezethető vissza

Tetszetős mutáció

A Svédországi Uppsala Egyetem kutatói megtalálták azt a mutáns gént, ami először szürkévé, majd fehérré fakítja a lovakat. Az összes fehér ló őse egy 2500 évvel ezelőtt élt kanca. Vagy csődör.

A Mail on Sunday nyomán

A szürke lovak, mint például a lipicai, arab ősöktől származnak, és feltünést keltő megjelenésük miatt választattak ki tenyésztésre. Sötét szőrzettel születnek, és fokozatosan vesztik el a pigmentációjukat. Mikor hat és nyolc éves koruk között a szőrük teljesen fehérré válik, a bőrük sötét szine miatt szürkének tűnnek.

Dr Leif Andersson és kollégái öt ország, Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia nemzeti méneseiből származó közel nyolcszáz szürke lóban találtak mutáns géneket. Ez eddig még nem meglepő, de olyanokat is találtak, amik más fajtákban nem voltak jelen. További DNS vizsgálat után a kifehéredés jelenségét két szomszédos gén, az STX17, és az NR4A3 mutációjára sikerült visszavezetni. A Nature Genetics szaklapban publikált eredményeik szerint egyenlőre nem tisztázott, hogy csak az egyik, vagy mindkét gén felelős a jelenségért.

Tetszetős, de veszélyes

Publikációjukban a kutatás vezetője arra is rámutatott, hogy a 15 évesnél idősebb szürke lovak 70-80%-a súlyos bőrrákban szenved, mely jelentősen csökkenti az élettartamukat.

Véleményük szerint a hibás gének felelnek ezért is, mivel a káros sugárzásoktól védő pingmentek számát csökkentik a szőrzetben. "Már a szürke lovak melanómáinak első, 1903-as leírásakor felmerült a kutatókban, hogy a szőrszin elvesztését okozó lehet felelős a rákért is. Kutatásunk alátámaszthatja ezt a vélekedést."

Dr Andersson rámutatott, hogy a szürke szín jól példázza azt a folyamatot, amikor az ember szemezget a mutációk között, kiválasztva a számára legmegfelelőbbet. "Ennek a mutációnak a megjelenése jelentős hatással volt az emberi kultúrára, hiszen rengeteg nyomot hagyott Európa és Ázsia művészeteiben és irodalmában - gondoljunk csak a Pegazus és az Unikornis legendájára."

A fehér lovakról elsőként Herodotos görög történetíró tett említést, mégpedig a Kr.e 485 és 465 között uralkodó Xerxes perzsa uralkodóról jegyezte fel, hogy többek között szent fehér lovakat tartott.

A szürke lovon való lovaglás presztízst jelentett, ez pedig a szürkülést okozó mutáció továbbtenyésztéséhez vezetett. Napjainkban ez a mutáció felelős szinte minden fehér lóért.