Nyitólap > Ló és egészség > Betegségek >

Implantátum légzési problémákkal küzdő lovak számára

A New York-i Cornell Állatorvosi Egyetem és az ohioi Youngstown Állami Egyetem Biológiai Tudományok tanszékének közös kutatása során kifejlesztettek egy emberek és lovak számára is hasznos légzésritmus-szabályozót.

szerkesztett sajtóanyag

„A lovak fantasztikusan megtervezett sportolók, és kivételesen alkalmasak a végtagok, a légzés és egyéb szervek működésének tanulmányozására.” állította Dr. John Hermanson, a kutatás vezetője egy szeptemberi konferencián.

Két rendszer együttműködése a kulcsa annak, hogy egy ló lépjen, ügessen, vágtázzon, vagy versenyt nyerjen. Az egyik nyilvánvalóan a lábai, melyek lehetővé teszik számára hogy mozogjon. A másik pedig az igen összetett légzési rendszer, ami pedig lehetővé teszi a ló számára, gyors mozgás során hogy minden lépése közben vegyen egy lélegzetet.

A ló légzési rendszere

Amikor a ló fut, minden lépésére egy levegővétel jut. A maximális légcsere, amit így el tud érni, igen magas: 80 liter másodpercenként. Ebből kifolyólag viszont egy apró akadály a levegő útjában jelentős teljesítménycsökkenéshez vezethet. Az akadály pedig be van építve a ló szervezetébe.

Két porc védi a gégét nyelés közben. Amikor a ló nyel, ezek a porcok zárnak, amikor levegőt vesz, kinyílnak. Amikor a ló gyorsan mozog, akkor pedig a lehetséges legnagyobb mértékben kinyílnak, hogy a legtöbb levegőt engedjék át a tüdő felé.

Ezeket a porcokat egy hosszú ideg vezérli, ami a ló agyából a nyakán keresztül az aorta kiindulópontjáig halad, és hajlamos a károsodásra. Ha ez bekövetkezik, a porcokat mozgató izom nem működik rendesen, és nem tudja teljesen kinyitni őket. Ennek következtében csökken a levegőellátás, ebből eredményeképpen pedig romlik az állat teljesítménye.

Az utóbbi három évben a kutatócsoport ritmusszabályozót készített gége számára. Az elektromos implantátumot vagy az izomba, vagy pedig a vezérlőideg közelébe kell beültetni, hogy stimulálja az izmot gyakorlatozás közben. Az implantátum jelenleg képes egy 55-65 km/órás sebességgel vágtázó ló légútjait teljesen nyitva tartani.

A kutatás eredményeit olyan emberek számára is lehet hasznosítani, akiknek gégebénulásuk van. Ez a rendellenesség például pajzsmirigydaganat eltávolítása szövődményeképpen állhat elő. A gégebénulás megszüntetésén kívül segítheti lehet a beszéd, hangképzési illetve a nyelésproblémák kezelését is. Dr. Cheetham biztos benne, hogy kutatásuk eredménye nem csak a lovak, hanem az emberek számára is hasznos lesz”