Nyitólap > Ló és egészség > Tartás >

Lovak a hidegben

Hétvégén újra jön a hideg. A lovak jól viselik, de kis odafigyeléssel kényelmesebbé tehetjük számukra az időszakot.

sportlo.hu összeállítás

A lovak még télen is jobban szeretnek a szabadban lenni mint istállóban, jól alkalmazkodnak a hideghez, ha van rá módjuk. A szél, a havas, ólmos eső ellen viszont szükségük van védelemre. Egy fedett beálló elég számukra, de ha nincs, akár néhány fa is megteszi. Persze olyan, ami képes megfogni a szelet.

Ha nem szeles vagy csapadékos az időjárás, és volt lehetőségük téli bundát növeszteni, a lovak -15 fokig kényelmesen elviselik a hideget. Ha hozzáférnek egy beállóhoz, akár -40 fokot is elviselnek. Mindazonáltal téli bundában -7 fok felett érzik magukat a legjobban, és 15 fok körül, ha nyári bundájukat viselik.

A téli bunda sokkal hosszabb szállú és durvább is, mint a nyári. Ráadásul a ló képes felborzolni azt - ilyenkor a szőrszálak közti levegő gondoskodik a hőszigetelésről. A sűrűbb bunda jobban is zsírosodik, ami további szigetelést jelent.

Takarjam? Ne takarjam?

A téli bunda tehát remek hőszigetelő, de ez a képessége jelentősen romlik, ha nedves lesz - emiatt fontos, hogy a lovak száraz helyen tudjanak tartózkodni. A takarók használatának csak akkor van értelme, ha a hőmérséklet (bundától függően) a ló számára kellemes alá esik.

Ha fűtött istállóban telel át a ló, akkor elengedhetetlen a jó szellőzésről gondoskodni: a rossz szellőzés légúti problémákat okozhat. Sok lótartó vágja a lova téli bundáját, mert nagyon beizzad benne a lova edzés során - ilyenkor sokkal elővigyázatosabban kell kivinni a hidegbe.

Ennivaló

-7 fok alatt a ló számára a saját fenntartásához szükséges energiamennyiség 1,4%-kal nő a hőmérséklet minden egy fokos csökkenése után. A többletet legjobb, ha széna formájában veszi magához. Az ivóvíz hőfokát 15 fok körül érdemes tartani. Természetesen tiszta, friss víznek mindig rendelkezésre kell állnia, hőmérséklettől függetlenül.

Külön érdemes odafigyelni, hogy mivel télen a lovak gyakran több tápot kapnak, viszont kevesebbet dolgoznak, hajlamosabbak a kólikára. A veszélyt csak fokozza, hogy hideg időben kevesebbet is isznak.

Edzés a hidegben

Hideg időben a lónak is több időre van szüksége, hogy bemelegedjen - gyakorlatozás előtt hosszabb bemelegítést kell tartani. De ennél is fontosabb, hogy a munka után teljesen megszárítsuk a bundáját: addig érdemes vele sétálni, amíg ezt el nem érjük. Miután leszálltunk a nyeregből lazítsuk meg a hevedert, de még ne szedjük le a nyerget, hagyjuk, hogy száradjon alatta is.

Ha nagyon sokáig tart míg megszárad a bundája, érdemes letakarni egy pokróccal. A bunda átdörzsölése száraz törülközővel vagy szénával szintén gyorsítja a száradást.

Miután megszáradt, csak azután szabad rátenni a takaróját - már ha szokott kapni ilyesmit.