Nyitólap > Ló és egészség > Tartás >

Kutatás a lovak barátkozási szokásairól

Lóbarátok

Tudja Ön, mennyi időbe telik egymást korábban nem ismerő lovak számára, hogy barátokká váljanak? Dán kutatókat is érdekel a kérdés.

A Horsetalk nyomán

Sok lótulajdonost aggodalommal tölt el, ha olyan lovakat kell összezárni, akik nem ismerik egymást. Mennyi ideig tart, amíg megszokják majd egymást? És honnan lehet tudni, hogy hol tart az új ló beilleszkedése?

Erre a kérdésre keresi a választ Aarhusi egyetem mezőgazdasági tanszékén a Eva Søndergaard által vezettett kutatócsoport.

Lovak esetében a beilleszkedési folyamat kezdetén a "régi" lovak nem engedik a közelükbe az "újat", akit akár rugásokkal, harapásokkal is távol tartanak maguktól. A kutatás egészen pontosan azt vizsgálja, hogy ismerős és ismeretlen lovak hogyan viselkednek egymással ha összezárják őket, illetve mennyi időbe telik, míg megismerik egymást. Végül, de nem utolsósorban, a beilleszkedés során hogyan változik a viselkedésük.

A kutatásban résztvevő lovak hármas csoportokat alkotnak a legelőn - közülük kettő régóta ismerte egymást, a harmadik pedig az "idegent" alakította.

A vizsgálatok egyike során a kutatók azt vizsgálták, mi történik, ha a két ismerős ló egyikét elvezették, és eldugták néhány szalmabála mögé. Hogyan reagál a másik "ismerős" ló? Elrohan megkeresni a barátját? Vagy az "idegen" ló beilleszkedett már annyira, hogy elegendő társaságot nyújt? És mennyi időbe telik, amíg a hármas eljut erre a pontra?

Számos tényező befolyásolja a lovak csoportos viselkedését - a lovak személyisége, neme, kora, elhelyezkedésük a ranglétrán, illetve az "idegen" lovak száma mind-mind befolyásolja a reakcióikat, ezért a kutatást számos ló-csoporton végzik.