Nyitólap > Ló és egészség > Tartás >

Nyergelési gondok

A hátproblémákat gyakran teszik felelőssé a ló gyenge teljesítményéért és viselkedési zavaraiért. A rosszul illeszkedő nyereg pedig okozhat ilyesmit.

A Horsetalk nyomán

A michigan állami egyetem állatorvosi tanszékének Mary Anne McPhail központjában Dr Hilary Clayton és kollégái azt vizsgálták, hogy a nyereg által a ló hátára kifejtett nyomás hogyan változik annak függvényében, hogy a lovat földről vagy emelvényről nyergelték.

A vizsgálatban 10 gyakorlott, különböző magasságú és testsúlyú lovas vett részt, mindegyikük felnyergelte a lovat a földről és emelvényről is. A ló egy 14 éves teljesen egészséges, nem hátfájós herélt volt, a nyereg pedig teljesen illeszkedett a hátára.

A nyeregpárnába nyomásérzékelőket helyeztek. A nyereg alatti területet négy részre (külső, belső, első, hátsó) osztották mindkét oldalt.

A mérési eredmények azt mutatták, hogy a ló marjának fontos szerepe van a nyereg stabilizálásában a nyergelés során. Nem meglepő módon jelentős lefelé ható erőt észleltek a bal kengyelben, amikor a lovas a jobb lábát fellendítette felszálláskor. Az összes mért erőhatás jelentősen nagyobb volt, amikor a földről nyergelték a lovat. A legnagyobb nyomás a jobb első belső részre (ez van a marnál) és a bal első külső részekre nehezedett.

Az sem okozott meglepetést, hogy a nehezebb lovasok nagyobb nyomást fejtettek ki a ló hátára. Az eredmények alapján egy 50kg-os lovas, ha a földről nyergel 547N erőt fejt ki a ló hátára, egy 100 kg-os pedig 914 Newtont.

Mindazonáltal nem annyira a maximális nyomás, ami problémákat okozhat: az így mért erők valamivel kisebbek voltak annál, mint amit lépés jármódban mértek, és sokkal kisebbek a vágtában mértnél.

Ehhez hasonlóan a tehetetlenségi hatás, amit a lovas jobb lábának a fellendítése okoz felszállásnál, kisebb volt az ügetés és a vágta során mértnél. Ezek a hatások jól eloszlanak, és csak akkor okozhatnak problémát, ha a nyereg rosszul illeszkedik.

Sokkal fontosabb, hogy a nyergelés során mért erőhatások asszimetrikusak: a nyomás a mar jobb oldalára koncentrálódik.

A kutatók mindezek alapján úgy vélik, célszerűbb, ha a nehezebb lovasok nem a földről, hanem emelvényről nyergelnek, függetlenül attól, hogy mennyire lazák vagy magasak, mert ezzel csökkenthetik a nyergelés lehetséges káros hatásait.