Nyitólap > Ló és egészség > Tartás >

Tavaszi teendők

Itt a tavasz, a szép idő, a napsütés, a meleg, kezdődik újra a lovasszezon. Készüljünk fel rá!

sportlo.hu összeállítás

Ha lovunk az istállóban, a felszerelés pedig a kamrában porosodott télen, mindkettőt érdemes átvizsgálni. A lóval kevesebb a probléma: a lábait és a patáját érdemes átnézni, mert a tavaszi nedves idő kedvez a patairha gyulladásnak.

A felszerelést a saját biztonságunk érdekében nézzük át: a kengyelszíj, a kantár nem sérült-e. A nyerget is érdemes leápolni, jót tesz neki.

Ne feledkezzünk meg az ápolófelszerelés ellenőrzéséről se, a fásli és a kenőcskészlet megújítására is érdemes odafigyelni. Maradt még őszről jutalomfalatka? Nézzük meg a szavatosságát, mielőtt odaadjuk.

Eltunyultság

Ha a felszereléssel és a lóval minden rendben van, kezdhetjük az edzést. Ősz óta pihen a ló? Nem biztos hogy annyira fitt lesz, mint volt akkor, amikor rendszeresen dolgozott. Ugyanez vonatkozik a lovasára is. Hogy a ló mennyi idő alatt rázódik vissza a munkába, az attól is függ, milyen állapotban volt a téli pihenő, és a hideg idő beköszönte előtt: ha egészséges volt a két három hónapos pihenő megkezdésekor, akkor sokkal hamarabb visszarázódik majd a munkába, mint ha nem.

Tavaszi tennivalók

  • Ha a ló télen jobbára pihenőn volt, ne erőltessük túl, lassan szoktassuk hozzá újra a napi munkához.
  • Azok a lovak, akik még nem váltották le a téli bundájukat, gyorsabban kimelegednek, és lassabban száradnak vissza tavasszal. Érdemes lehet megnyírni a téli bundát, ha gyakran fog edzeni a ló. A megnyírt bundájú lovat viszont lehet, hogy takarni kell, ha visszatér a hideg. A vedlést fel lehet gyorsítani rendszeres fésüléssel.
  • Ha a ló egész télen szénán élt, mértékletesen kell adni neki a friss zöldséget. A hirtelen váltás kólikát okozhat.
  • A tavaszi nedvesebb időszakban különösen oda kell figyelni a patákra, mert ilyenkor gyakori probléma a patairha-gyulladás.
  • Végül, de nem utolsósorban, a tavasz a védőoltások ideje is.

"Kerüljük a sérülésveszélyes helyzeteket" tanácsolja Steve Jones, az Arkansasi Egyetem lóspecialistája. "Hosszú pihenés után a lovak inai nincsenek még formában, a csontjai is törékenyebbek. A lovak egyik fantasztikus tulajdonsága, hogy csontjaik és inaik erősödnek és gyengülnek, az igénybevételhez igazodva. Ezért nagyon fontos, hogy fokozatosan növeljük a terhelését a lónak, hagyjunk időt neki az alkalmazkodáshoz."

Persze nem csak a ló számára lehetséges sérülésveszélyes helyzet: a hosszú pihenő után a ló tele van energiával, a napsütés, a jó idő rá is jó hatással van: mindezek hatására sokkal élénkebb, mint máskor.

Ha nem sportoltunk a télen, figyeljünk oda a lovaglásnál. Ne feledjük: mindenkinek vissza kell rázódnia a normális ügymenetbe.