Nyitólap > Lovak >

Lovardai alakzatok

Pályán lovaglás során van a lovasnak igazán lehetősége a lovával való összeszokásra, illetve az idomításra. A lovardai alakzatok előre kigondolt útvonalak a lovaspályán.

Egyszerű kígyóvonal

A kígyóvonal legegyszerűbb változata. Amint rákanyarodtunk a pálya hosszú oldalára, ahelyett, hogy a pálya szélével párhuzamosan haladnánk, egy kissé befelé húzunk. Körülbelül úgy, mintha a szemközti rövid oldal felét szeretnénk eltalálni. Ha elértük a pálya felét, visszafordulunk a széle felé.


Ezt az alakzatot is négyféle irányból lehet végrehajtani.

Kígyóvonal

Ebben a lovardai alakzatban tulajdonképpen sok fél lovardát csinál a lovas egymás után, annyi eltéréssel, hogy a pálya hosszú oldalán soha nem megy egyenesen, hanem csak egy ponton érinti azt.



Tetszőleges számú ívet lehet csinálni. Ha az ívek száma páros (2, 4, stb), akkor kézváltással ér véget a pálya másik oldalán a gyakorlat, ha páratlan, akkor marad az eredeti irány.

Akár páros, akár páratlan számú ívet lovaglunk, amikor elérjük az egyenes szakaszok felét, mindenképpen át kell ülni másik lábra, illetve vágta esetén át kell ugratni a lovat.

A cikk folytatódik, lapozzon!