Nyitólap > Lovak >

Lovardai alakzatok

Pályán lovaglás során van a lovasnak igazán lehetősége a lovával való összeszokásra, illetve az idomításra. A lovardai alakzatok előre kigondolt útvonalak a lovaspályán.

Kiskör

Ezt a figurát bárhol végre lehet hajtani, lényege, hogy egy 4 méter sugarú kört ír le a lovas a lóval, majd folytatja útját.


Hasznos gyakorlat például, ha utolértük az előttünk haladó lovast, de sem lassítani, sem megelőzni nem akarjuk.

Nagykör

Ennek a lovardai alakzatnak az a lényege, hogy egy olyan kört kell tenni a pályán, ami érinti annak 3 oldalát. Tehát egy 20x40 méteres pálya esetében ha elindulunk a rövid oldal közepétől, akkor a negyedénél érintjük a hosszú oldalt, majd a pálya közepét, végül a másik hosszú oldalt.


Váltsd a köröket

Ezt az alakzatot végre lehet hajtani a pályán hosszában és keresztben is. Ha hosszában csináljuk, akkor a pálya hosszú oldalán ellovagolunk annak közepéig (B pont). Ott egy fél kiskört leírva visszafordulunk, úgy hogy a pálya közepét érintsük. Itt egy lóhossznyi egyenes lovaglása után egy másik fél kiskörrel visszafordulunk a pálya szemközti hosszú oldala irányába. A művelet végén a másik kézre kerülünk, tehát az X pontban át kell ülni másik lábra, illetve vágta esetén át kell ugratni a lovat.


Ezt a gyakorlatot négy irányból lehet végrehajtani.

Nyolcasok

Amint a neve is mutatja, két kört kell egybelovagolni úgy, hogy a körök találkozási pontjában kell áttérni az egyik körből a másikba. Lehet két nagykört összekötni, illetve kisköröket is. Kiskörök esetén a rövid oldal közepén kell elkezdeni a gyakorlatot, és a pálya közepéig kell érjen a nyolcas.


Körbenváltás

Ez egy összetett gyakorlat. Miután eljutott a lovas a pálya közepéhez (X pont, például egy féllovarda lovaglásával), egy fél kiskört lovagol balra, majd egy lóhossznyi egyenesben lovaglás után egy újabb fél kiskört tesz jobbra. Ezzel eléri a pálya rövidebbik oldalának a közepét. Innét egy nagykörrel fejezi be az alakzatot.

Az ábrán egyértelműbb (útvonal: X pont, belső kígyóvonal, A pont, K pont, X pont, F pont, A pont):


A cikk folytatódik, lapozzon!