Nyitólap > Lovak >

Magyar Sportló (Mezőhegyesi Sportló, Magyar Melegvérű)

Mezőhegyesen túlnyomórészt a sportban kipróbált vegyes származású (gidrán, kisbéri félvér, nóniusz) kancákból tenyésztették ki hannoveri, holsteini és angol telivér mének bevonásával.

Fajtajellemzők

A széles genetikai variancia ellenére az állomány küllemileg viszonylag egységes, hiszen a felhasznált fajták tenyészcélja is hasonló. A kívánatos egyedekre jellemző küllemi alakulás a nagy ráma, a testtömeggel arányos, egyenes fej, széles homlok és tarkó, középmagasan magasan illesztett, hosszú, jól ívelt nyak, elmosódott baltavágás, hosszan hátbanyúló középmagas mar, közepes hosszúságú, de jól izmolt hát, rövid, feszes ágyék, terjedelmes far, elég mély, közepesen dongás mellkas, terjedelmes izületek, többé-kevésbé szabályos lábszerkezet.

A vizsgák során különös figyelmet fordítanak a lovagolhatóság, a vérmérséklet, a lépés, ügetés és vágta hossza, lendülete, impulzusa és szabályosságának mérésére, az ugrókészség, -képesség és ugróstílus elbírálására szabadonugró folyosóban és tesztlovassal.

Gyakori hiba a standardnál kisebb marmagasság, a nem elég nemes fej, a laza csontalap, a nem elég terjedelmes csánk, a lábszerkezetbeli hibák, a kívánatosnál kevesebb mozgás.

Valamennyi kancát a méneskönyvbe kerülés előtt küllemileg minősítik, és csak a legalább 50 pontot elértek kerülhetnek a méneskönybe való felvételre. Méneknél a tenyésztésbe vétel határa 75 pont.

Története

1958-62 között az ország lóállománya az erőszakos TÉESZesítés következtében négy év alatt drasztikusan lecsökkent, 724000-ről 374000-re. Ekkor támadt az az igény, hogy a megmaradt lóállományt a sportok, elsősorban a díjugratás terén kezdjék el hasznosítani.

Mezőhegyesen egy új sportló ménest alapítottak vegyes származású (gidrán, kisbéri félvér, nóniusz) kancákból. Ezeket a kancákat főként hannoveri, holsteini és angol telivér ménekkel fedeztették. 1964-ben Ramzes Junior, majd később Aldato, Fokos, Magister és ivadékaik bevonásával indult a tenyésztés.

A 70-es, majd 80-as években egyre több német, majd holland, belga és francia import mén került a magyar sportlótenyésztésbe, mára szinte valamennyi Európában elismert sportló vonal képviselői megtalálhatóak az állományban.

A Magyar Sportlótenyésztő Országos Egyesülete (MSOE) jelenleg közel 2000 kancát tart nyilván, a tenyésztési engedéllyel rendelkező mének száma 200 körül mozog. A mének között jelentős számban található külföldi (főként német, holland, francia, belga) import, angol telivér, illetve az import méneknek már Magyarországon született ivadéka.

Méretek

marmagasság bottal: 165-170 cm

szalaggal: 177-183 cm

szárkörméret: 21,5-23 cm

Színe leggyakrabban pej, de bármely más színben is megengedett.