Nyitólap > Lovak >

Az ügetés

Hosszabb távolságok megtételére a legalkalmasabb jármód, a lovak ebben tudnak nagyobb távokat megtenni. Ügetésben az átlós lábpárok viszik előre a testet. A két átlós láb egyszerre lendül, ezért két patadobbanás hallható (két ütemű mozgás).

Általában az ügetésről

Az ügetés mint mozgás természetességének megítélésében megoszlanak a vélemények: vannak akik kétségbe vonják e mozgásforma természetességét, mások pedig amellett érvelnek, hogy ez a ló egyik fő mozgásformája volt már az ősi időkben is. Igazságot tenni nehéz, bár a jelenlegi vadon élő lovak inkább a poroszkálást szeretik, amely körülbelül azonos sebességű mozgás, csak annyiban különbözik az ügetéstől, hogy a ló azonos oldali lábai mozognak egyszerre.

A ló, ha mélyvízbe kerül, ügető mozgással úszni kezd. Ügetéskor a ló átlós lábai (jobb első a bal hátsóval, bal első a jobb hátsóval) dolgoznak együtt. Az ügetés kétütemű: egyszerre ér földet a jobb első és a bal hátsó, majd a bal első és a jobb hátsó lábpár. Ha tovább fokozzák a ló sebességét, akkor vágtázni kezd.

Fajtái

Az ügetés sokféle változatát ismerjük, a jármód hossza, magassága, gyorsasága szerint. A közönséges, vagy utazó ügetéskor a hátsó paták nyoma legfeljebb az elsők nyomát éri. A gyors, hosszú, vagy repülő ügetéskor a két dobbantás között a test rövidebb-hosszabb idegig repül, tehát ekkor láb nem éri a talajt. A versenyügetésben ezt a repülő szakaszt erőteljesen fokozzák ami a ló szervezetét nagyon igénybe veszi. A versenyügetés gyorsaságát fokozhatják az elülső végtag magasra emelésével és a levegőben hosszabb időzésével, mialatt a hátulsó végtag nagy lökőereje hosszan érvényesülhet, de fokozható a gyorsaság a hátulsó lábak széles, "nyitott" járásával is, így ugyanis az elülső lábak mellé lép oldalról a hátulsó végtag, melynek munkáját nem akadályozza az elülső láb.

A tovább fokozott iram eredményeképpen előfordulhat, hogy a versenyügető elülső lábaival ügető mozgás szerint mozog, hátul pedig galoppozik. Ezt hívják tisztátalan ügetésnek.

Érdekes adatok:
Lépéshossz: lassú ügetés: 160-180, élénk: 200-300, verseny: 400-600 cm.
Sebesség: átlagosan 10-17 km/óra.
Világrekord: 69.7 másodperc alatt 1 km megtétele.

Csináljuk, ahogy a nagykönyvben meg van írva

Eddiglen eljutottunk odáig, hogy a ló saját magától már elég ügyesen üget. De mit csináljunk a nyeregben, amikor ügetünk?

  • Tanügetés

    Az első és legfontosabb gyakorlat, amit egy lovasnak tudnia kell. Ugyebár mindenki tisztában van azzal, hogy a lovon való fennmaradásnak nem az a lényege, hogy kézzel-lábbal kapaszkodunk mindenbe, amit elérünk, hanem az, hogy stabilan, kiegyensúlyozottan ülünk a nyeregben. Ez lépés közben egyszerű, ügetés közben már bonyolultabb, mert a ló ilyenkor pattog, aki pedig nem ül stabilan, az meg leesik.

    Tehát a gyakorlat lényege, hogy a stabil 3 ponton való ülésben a csípőnk mozgásával kövessük a ló mozgását. Ha egyszer ráéreztünk a ritmusra, onnantól kényelmes lesz. Amíg nem, addig minnél görcsösebben próbálkozunk, annál nagyobb esélyel fájdul meg a derekunk. Ami nem jó, tehát inkább kövessük a ló mozgását.

  • Könnyű ügetés

    A lovas a könnyű ügetés során a ló mozgásának ütemére feláll, aztán pedig leül a nyeregben. Amíg rá nem érzünk az ütemre, addig a következőképpen próbálkozzunk: válasszuk ki magunknak a ló valamelyik első lábát. Amikor azzal lép előre, akkor emelkedjük ki a nyeregből, amikor pedig a másikkal akkor üljünk vissza.

    Ez az ügetés nem a lovasnak, hanem a lónak könnyebb, mert felállásunkkor a súlyunk a ló egész testére kihat, így nem csak a hátát terheljük.

Helyes lábra ügetés
Pályán, körön lovagláskor válasszuk ki magunknak a lónak azt az első lábát, amelyik a pálya széle felé található. Akkor emelkedjünk ki a nyeregből, amikor ezzel a lábával lép (ez a lába van a levegőben), és akkor üljünk vissza, amikor a belső. Másképpen fogalmazva, akkorra álljunk ki a nyeregben, amikor a ló pálya széle felőli első lábát leteszi a földre.

Ülésváltás
Előfordul, hogy lovaglás közben át kell váltani másik kézre. Ekkor megváltozik az ügetésünk iránya, és vele együtt a helyes láb is.
A feladat egyszerű: ügessünk továbbra is helyes lábon. Ezt úgy lehet elérni, hogy egy lépést tanügetésben teszünk meg, majd folytatjuk a könnyűügetést. (Tehát egy alkalommal, amikor a ló előre viszi a lábát, nem emelkedünk ki a nyeregből. Ezután a következő kiemelkedéskor már a másik oldali lábra fogunk ügetni.)