Nyitólap > Hírek >

Afrikai lóbetegség után

Mérleget vonnak

2008 május 14, szerda

Feloldották az eddigi legsúlyosabb afrikai lóbetegség-járvány miatt bevezetett lószállítási tilalmat Dél Afrikában. Az eddigi mérleg: közel háromszáz elhullott ló.


A Daily Dispatch nyomán

A Dél-afrikába az év elején kitört afrikai lóbetegség járvány az eddigi legsúlyosabb volt az elmúlt húsz évben. A közel háromszáz elhullott ló többmillió randjába került az ágazatnak.

Bár a Mezőgazdasági Minisztérium a múlt héten feloldotta a lószállítási tilalmat az országban, Dr Jane Pistorius állami főállatorvos ismételten felhívta a lótartók figyelmét a vakcinázás fontosságára.

"291 ló elvesztése hatalmas veszteség az ágazat számára, különösen, hogy számos igen drága tenyész- és bemutatóló is volt köztük. Ez az év sokkal rosszabb volt, mint akármelyik az előző húszból. Tavaly 20 ló pusztult el a betegségben, és már akkor azt gondoltuk, hogy ez rengeteg" mondta.

Pistorius szerint amiatt nem pusztult el még több állat, mert a hideg idő és a fagy nem tett jót a a betegséget terjesztő muslicafajtának.

Thozi Manyisana kormányszóvivő hozzátette, hogy bár a lószállítás tilalmát feloldották, a tulajdonosoknak továbbra is kötelességük bejelenteni minden új esetet.

Mivel a bejelentés karanténnal, illetve a fertőző állat elpusztításával járhat, a gazdák gyakran eltitkolják az eseteket, a járvány terjedését segítve ezzel. Emiatt a ténylegesen elpusztult lovak száma magasabb is lehet.

Az Afrikai lóbetegség

Súlyos, végzetes, rovarok által terjesztett vírusfertőzés lovaknál, illetve enyhe lefolyású kór szamaraknál és zebráknál. A szahara alatti Afrikában gyakori, de néha előfordul észak-Afrikában, Kisázsiában és az Ibériai félszigeten is.

A betegség vérzéseket okoz, légzési nehézségeket, kólikát, majd a megfertőződést követő negyedik órában az állat elpusztul.

Jelenleg nincs rá gyógymód, de védőoltással jó eséllyel megelőzhető, bár nem biztosít teljes védettséget. A megfertőződött állatoknak teljes nyugalomra van szükségük, a legkisebb megeröltetés halált okozhat.

Az elhullási arány több, mint 90%. (Forrás: answers.com)