Nyitólap > Hírek >

Bábolna - privatizáció helyett felszámolás

2008 március 11, kedd

Az állami tulajdonos tegnap kezdeményezte a Bábolna Zrt. fizetésképtelenségének bejelentését a cégbíróságon. A cégnek mára egyetlen értékes tulajdona a birtokában lévő ötezer hektár föld. Érdeklődő bőven akad.


A tíz éve még 6500 embert foglalkoztató cég mára alig 180 főnek ad munkát. A dolgozói képviseletnek már be is jelentették a felszámolási eljárás megindítását.

Idén januárban az akkori elképzelések szerint még privatizálni akarták a céget. Ennek az lett volna a feltétele, hogy előtte eladják a társaság szendrői és kerteskői gazdaságát. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. felszámolásról szóló döntése éppen akkor született meg, amikor a hosszú, csaknem kétéves próbálkozás után a kerteskőinek új gazdája akadt. A tegnapi közgyűlésen ugyanis arról is döntöttek, hogy két gazdaságra közelmúltban kiírt pályázatok közül a kerteskőié eredményes.

Bábolna értékét jelenleg a cég tulajdonában lévő mintegy ötezer hektárnyi földterület jelenti: erre számos érdeklődő akad. A terület 2020-ig tartó haszonbérleti jogára sajtóértesülések szerint a legnagyobb hazai mezőgazdasági cégek között számon tartott IKR Zrt. - a Bábolna korábbi leánycégének privatizált, majd igencsak továbbfejlesztett utóda, Csányi Sándornak, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának egyik cége, valamint a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Forrás Nyrt. is pályázhat.

A ménesbirtok, a hozzá tartozó műemlékegyüttes, valamint a vadgazdálkodás és az idegenforgalom 2001 augusztusában vált le a versenyszférába tartozó bábolnai baromfiágazattól, ekkor alakult meg a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.

A Nemzeti Vagyonkezelési Tanács január 17-én indoklás nélkül felmentette a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. 2006-ban Széchenyi-díjjal kitüntetetett ügyvezetőjét. Helyére Mezei Lászlót nevezték ki tegnap.

Azt, hogy a döntés miként befolyásolja a korábban elnyert Junior távlovas-világbajnokság rendezését, az oktatási központ megvalósítását és a lóállomány értékes részének megtartását, még nem tudni.