Nyitólap > Lovas Bulvár >

Nem csinálnak kolbászt Dióspusztán

2008 február 8, péntek

Aki olyan levelet kapott, hogy ha most nem vesz dióspusztai lovat, hamarosan csak kolbász formájában juthat hozzájuk, ne aggódjon. Ez egy álhír.


A Kemma.hu nyomán

A vizek városához tartozó Dióspuszta a Komáromba vezető út jobb oldalán található, Naszály közelében. Megkopottságában is patinás, régi idők hangulatát idézi. A főépületben kedves kis kutya nyújtózik nagyot, így fogadva a váratlan vendéget, akit a ménes vezetője, Döbrösy Szabolcs barátságosan kínál hellyel a serlegekkel, kupákkal, díszes vázákkal és sok-sok éremmel teli irodában. Meg sem várja a kérdést, anélkül is mondja: – Semmi alapja az információnak, elképzelni sem tudjuk, hogy ki és miért találta ki ezt az álhírt.

Nem boncolgatjuk, hogy kinek állhatott érdekében, inkább a valós helyzet feltárására törekszünk. Megtudtuk tőle, hogy a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. tulajdonában van az utolsó állami tulajdonú angol telivér ménes, melynek 145 négylábúját tizenhatan gondozzák Diós pusztán, ahol 1912 óta tartanak lovakat. Itt mindig is angol telivéreket tenyésztettek, Bábolnán pedig a Shagya és Arab telivéreket.

A legöregebb ló jelenleg a 24 esztendős Ritmo, valószínűleg február 14-én elli meg 11. csikaját. Ez a ló nem csak attól különleges, hogy Imperial legutolsó utóda a pusztán, bár az is lehet, hogy az egész országban, hanem attól is, hogy élettartama egy 96 esztendős hölgy korának felel meg. Márpedig ennyi idősen még egyetlen asszony sem hozott világra gyermeket, Ritmo pedig hamarosan újra életet ad, amit dr. Kulik Mónika állatorvos felügyel majd, s ha szükség lenne rá, azonnal segít.

Nagyidei Ervin ménesmester is megtesz mindent azért, hogy az elhullás minimális legyen, hiszen a tenyésztésnek is beszűkült a piaca, ennek ellenére sem a dióspusztai sem a bábolnai ménes nincs veszélyben, hiszen az állam rendszeresen adja a támogatást. Amit a világhírű lovakért itt tesznek, azért nem várható el nyereség. Így volt ez már Széchenyi István idejében is. A legnagyobb magyar szintén más bevételeiből fizette lótartását, s ez így van ma is.

Azt, hogy miként történik mindez a gyakorlatban, bárki megtekintheti Dióspusztán, ahol előzetes bejelentkezés után szívesen fogadnak minden érdeklődőt. És nem csak most, de még hosszú évek múlva is.