Nyitólap > Hírek >

60 év után újra lóversenyt tartanak a hétvégén

Lóverseny lesz Kínában

2008 november 27, csütörtök

A kommunisták 1949-es győzelme óta az első igazi lóversenyt rendezik hétvégén Kínában. Pénzben fogadni még nem lehet, de tervezik. Sok pénzt hozna az államnak ugyanis.


A Horse and Hound nyomán

Lóverseny Wuhanban - Fotó: intracehorse.com

Az év elején írtuk, hogy a lóversenyzés ugyan 2008-óta újra engedélyezett Kína kontinentális területein, de mivel az országban tilos a szerencsejáték, fogadni nem lehet, és a futamok nem pénzdíjasak.

A helyi hatóságok már akkor bejelentették, hogy vizsgálják a fogadások engedélyezésének lehetőségét, és most el is jött az idő: november utolsó hétvégéjén közel 18 ezer dollár összdíjazású versenyt rendeznek. A verseny számára egy teljesen új, 3000 férőhelyes pályát építettek Wuhanban.

A nézők csak tárgynyereményeket nyerhetnek, pénzben fogadni még mindig nem nem lehet. A kommunista eszmék szerint ugyanis a szerencsejáték az ópium mellett a világ egyik legbűnösebb dolga, de ez is változóban van.

Leginkább azért, mert a becslések szerint a lóversenyzés ipara 3 millió embernek munkát, az államkasszának pedig 20 milliárd huan adóbevételt jelentene.

Persze nem mindenhol tilos a fogadás Kínában: Hong Kong-ban például megengedett, és igen népszerű is. És bár állatvédők nem szeretik a lóversenyeket, még mindig sokkal barátságosabbak, mint egy másik igen népszerű helyi sportág, a lóviadal.