Nyitólap > Hírek >

Nem veszhet el gén

Klónló születik

2008 augusztus 6, szerda

A tenyésztők számára tragédiával érhet fel, ha elpusztul értékes tenyészállatuk. Vannak cégek, amik arra szakosodtak, hogy visszahozzák ezeket a lovakat a halálból. Hogy megéri-e, az még a jövő zenéje.


Július 25.-én megszületett az igen eredményes holsteini díjugró csődör, Chellano Z klónja. Chellano Z volt Contender egyik legsikeresebb fia, és a belga Zangersheide tenyészfarm legjobb tenyészcsődöre. Több leszármazottja szintén tenyészcsődörként minősült, Calvados Z, aki 2006-ban 5 éves korában díjugrató világbajnok lett, egyike ezeknek. 11 éves korában pusztult, el - eltörte a lábát. Tulajdonosai azt választották, hogy elaltatják, nem kisérleteznek műlábbal.

A klónt a francia cryozootech cég készítette, álláspontjuk szerint "ez a születés is mutatja, hogy a klóntechnológia milyen sokkal képes hozzájárulni a tenyésztő iparághoz: visszaállítja olyan állatok nemzőképességét, akik nem tudtak elegendő utódot nemzeni akár kasztálás, fertőzés miatt, vagy mert idő előtt elpusztultak."


PIERAZADE DU VIALARET - az első csikó klónozott csődörtől

A jól teljesítő versenylovak 12-13 éves koruk táján válnak hírességgé, és ekkor kezdődik második karrierjük tenyészménként. Chellano Z éppen ennek az időszaknak a kezdetén pusztult el.

Az ilyen lovakra kötött biztosítás fedezi a pénzügyi veszteséget, de nem pótolhatja az értékes gének elvesztését.

Arról nem is szólva, ha a csődört kiheréltette gazdája, és ezután derül ki, hogy mennyire jó tenyészmén vált volna belőle. Pieraz-cryozootech-stallion például eredetijével ellentétben továbbtenyésztésre készült. Mivel fontos volt, hogy kiderüljön, tényleg nemzőképes-e, 2 éves korában sikeresen párosították Dziuplával, franciaország egyik legjobb távló kancájával.

A cryozootech 2005-től foglalkozik lovak klónozásával, az első sikeres alkotásuk egy Prometea névre hallgató haflingi kanca volt, kinek idén május 5.-én született csikója, Pierazade Du Vialaret.

Nem az örök élet titka

A népszerű tévhittel ellentétben a klón nem genetikailag módosított organizmus. Éppen ellenkezőleg: az eredeti élőlénynek genetikailag közel 100%-ban megfelel.

Egy élőlény azonban nem csak atomokból, génekből áll. Sorsát jelentősen befolyásolja a környezet, amiben felnő, illetve génjei sem feltétlenül ugyanúgy aktiválódnak. Ráadásul genetikailag is van 1-2%-os eltérés a klón és az eredeti között, mivel a mitokondriális DNS-t az anya petesejtből örökli. A klón és eredetije ezért a legjobb esetben is csak annyira hasonlít egymásra, mint az egypetéjű ikrek. Az pedig, hogy mennyire örökli eredetije teljesítőképességét, jelenleg még kérdéses.