Nyitólap > Lovas Bulvár >

A lóhús finom - de Ön megenné?

2007 december 18, kedd

Világszerte felkapott eledel, ízletes, tápláló, nem zsíros. De megenné Ön a barátját?


sportlo.hu összeállítás

A volt somogysárdi rendőrségi lovasbázis helyén az egyik befektetőjelölt pecsenyecsikókat tenyésztene, Olaszországban rendszeresen lopnak el lovakat a húsukért. Franciaországban és Belgiumban a legtöbb áruházban egész polcok vannak a lóhúsból készült ételek számára, közvetlenül a csirke és a marha pultok mellett.

Az egyik legegészségesebb húsfajta

Az osztrákok hot dogként, májgombócban, vagy pörköltként fogyasztják, a belgák füstölt húsként reggelire, vagy nyersen, tartár steak-nek elkészítve. Németországban savanyú mártással eszik, az izlandiak pedig a ló-fondűre esküsznek.

Magyarországon is gyakran lehet a közértben lókolbászt kapni.

A lóhús kétszer annyi proteint tartalmaz, 40%-kal kalóriaszegényebb, mint a legsoványabb marhahús, valamint vasban és omega 3 zsírsavakban gazdag. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, szinte minden ételben helyettesítheti a marhát, a sertést, a birkát, vagy a bárányt. Ráadásul sem a kergemarhakór, sem pedig a madárinfluenza nem érinti.

Megenné a családi vizslát?

Az a baj, hogy okos, nemes állat, ráadásul neve, egyénisége van. Kutyahúst sem eszünk, pedig állítólag az is finom. És aki gyermekként tartott otthon nyulat, mit szólt, amikor a nagymama végül elkészítette pörköltnek?

Ugyanez a helyzet a lovakkal is: miután egy egész napos túra, a közös kalandok után hazatérünk, másként gondolunk rájuk. Minél közelebbi kapcsolatban állunk a velük, annál kevésbé fogadjuk el őket táplálékforrásként.

Sose enne lóhúst? Esetleg tud egy külömleges receptet? Írja meg!

Mégis megkóstolná?

Ha van gyomra hozzá, néhány tanács a hentesnél: a fiatalabb állatok húsa világosabb, az öregebbeké sötétebb, és gazdagabb ízvilágú. A melegvérű fajták, mint az arab vagy az angol telivér finomabbak hidegvérű társaiknál.