Nyitólap > Hírek >

Folytatódik Somogysárd agóniája

2007 november 29, csütörtök

Állattenyésztési befektetők is érdeklődnek a volt somogysárdi lovasbázis területe iránt.


A Somogy megyei online nyomán

A múlt héten beszámoltunk róla, hogy egy osztrák-német-francia alapítvány Down kóros gyermekek rehabilitációs intézetét tervezi a felszámolt somogysárdi rendőrségi lovasbázis helyére.

Egy másik befektető az olasz lovas szövetség lenne. Ez elsőre jól hangzik, másodjára viszont inkább érdekes: ennivaló kis lovacskákat tenyésztenének itt. Méghozzá szó szerint: nemcsak sportlovak, hanem pecsenyecsikók tenyésztésében is gondolkodnak. Az ő választásuk annyiban lenne megfelelő, hogy ehhez adott a térség képzett munkaereje.

"Az a legfontosabb, hogy a kincstár a község tulajdonába adja a Somssich-birtokot, amire önkormányzatunk már jelezte igényét" mondta csütörtökön Csikós-Nagy Márton polgármester. "Nem igazán a tulajdonra van szükségünk, hiszen egymagunk nem tudnánk fenntartni a létesítményt. De csak gazdaként lehet beleszólásunk abba, hogy hosszú távra megoldjuk mind az ingatlanhasznosítást, mind a foglalkoztatási gondokat."

A tulajdonátadás optimális esetben tavaszra valósulhat meg.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tizennégy évi működtetés után évi 200 millió forintos veszteségére hivatkozva lemondott a lovas bázis további hasznosításról. A kezdetben több mint háromszázas állomány az évek során a felére apadt. A lovak egy része piacra került, néhányat a polgárőr szövetség kapott meg. Az állatok értékesítéséből 23 millió, az eszközökéből 18 milliós forintos bevételre tett szert a tulajdonos. Ezt, és a lovak egy részének 50-60 ezer forintos, vágóár-környéki értékbecslését sokan alulértékeltnek vélik.