Nyitólap > Hírek >

Német ló nyerte a Derbit

2008 július 7, hétfő

A 86. galoppderbit egy német illetőségű ló, Sunny Sam nyerte a Kincsem Parkban, pályacsúccsal. A futam előtt pedig tüntettek a loviért.


Szerdán még csak valószínűnek tűnt, vasárnap bebizonyosodott: új pályacsúcs született a Kincsem Parkban. Egy három éves mén, a német Sunny Sam 2:26.1 perc alatt teljesítette a távot, öt hossz előnnyel haladt át elsőként a célvonalon a szintén német Prometheust és Over Play-t előtt.

A programban a 11 millió forint összdíjazású futam mellett további tíz verseny szerepelt.

Utolsó futam

Magyar ló már évek óta nem tudott nyerni itthon, a hazai tenyésztés nem tudja felvenni a versenyt a külföldi lovakkal, még úgy sem, hogy hozzánk nem a világ legjobb lovai járnak versenyezni. A hazai lóversenyzés helyzetéről lásd keretes írásunkat.

Nem csak a tenyésztés nem áll a csúcson - az sem biztos, hogy lessz-e 87. derby. Emiatt szervezett demonstrációt a Kincsem Park elé az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért mozgalom.

Bár a jelenlegi helyzetben hivatalosan senki nem mondja, hogy eladják a Kincsem Parkot, de a fejlesztések elmaradása, illetve az, hogy a terület értéke legkevesebb 50 milliárd forint, sokak számára gyanúra ad okot. Pedig az országos fogadóhálózat kiépítése sokat segítene a jelenleg az egész világon egyedülálló módon veszteségesen üzemelő lóversenyzésen.

Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója ugyanakkor nem zárja ki, hogy a parkot a tulajdonos állam (Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács) értékesíti. Szerinte a tiltakozás hátterében azok állnak, akik lemaradtak a Kincsem Park működtetésének privatizációjáról. Tény, az akkori egyetlen pályázó, Winkler Márton is csatlakozott az összefogáshoz. Ő annak idején azért nem szerezte meg a parkot, mert a várt értéknél jóval kevesebb pénzt ajánlott érte.

A tiltakozó megmozduláson részt vett Fábry Sándor is. Szerite nem azzal van baj, ha eladják a Kincsem Parkot, sőt, mert valamit csinálni kell vele, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a Kincsem Park versenypályája és infrastruktúrája a jövőben is ugyanazt a célt szolgálja, mint most.

A jövőt senki sem tudja vagy akarja megmondani: Vajtó szerint mindenesetre nem a Kincsem Park a fontos, hanem a lósport megmentése. Ez pedig nem sok jót igér a park megmetéséért küzdők számára.