Nyitólap > Lovas Bulvár >

Tavasszal még hagyta volna mocsárba fulladni

Visszakérné a lovat

2008 szeptember 23, kedd

Nem érzi bűnösnek magát annak a lónak a gazdája, akit márciusban hagyott magára a mocsárban. Ezt a kedden kezdődött tárgyaláson mondta a bíróságon, ahol állatkínzás miatt indult ellene eljárás.


A KaposPont nyomán

Mint korábban megírtuk, egy mocsárból mentették ki márciusban Lucky lovat a Kötél életmentő Egyesület tagjai. A gazdája hagyta itt magára. A csontsovány állatot az egyik kaposvári lovastanyára hozták, ahol csak csigák és hevederek segítségével tudták talpra állítani. A Lucky (Mázlista) nevet felépülése alkalmából kapta.

"Én a lovat úgy etettem, mint a többit" állította tárgyaláson a ló gazdája. Majd hozzátette: ahogy a többi lovát, Csillát is rendesen etette. Azért hagyta a mocsárban, mert gyógyszereit kellett bevennie, amitől aztán otthon elaludt.

"Vissza szeretném kapni a lovamat és mást nem szeretnék" hangsúlyozta Laczkó József, vádlott. "Én nem tettem feljelentést a rendőrség ellen, meg a doktor is hazudott" tette hozzá.


Csillag - felhízott (Fotó: KaposPont)

A férfi ügyvédje azt mondta: mivel ügyfele nem érzi magát bűnösnek, csak a felmentésbe nyugszik bele. Ő sem érti, miért gyengült le ennyire az állat.

"Én is azt gondolom, hogy mindent megtett. Kimentem utána, megnéztem a lovakat és ott együtt ettek, együtt kapták az ennivalót" - állította dr. Takács Andrea ügyvéd. "Tehát igazából nem tudom, hogy ő miként tudta volna ezt jobban csinálni ahhoz, hogy mindegyik állat megfelelő adagot egyen meg."

A vádirat szerint egyébként a ló súlya 30 százalékát elveszítette. 320 kiló volt, 500 kiló helyett. A szakvélemény szerint annyira alultáplált volt, hogy hamarosan elpusztult volna. Lucky azóta több mint 200 kilót hízott. Alig lehet ráismerni. Edina és Péter az első pillanattól mellette van. Éjszaka is ápolták és gondozták. Ők is szívesen magukhoz vennék.

"Majd megvárjuk, hogy a bíróságnál mi lesz az ítélet. Végülis vannak jelentkezők. Mindenkinek a szívébe nőtt ez a ló" fogalmaz Doszkocs Péter. "Úgyhogy megvárjuk először, hogy a bírói döntés mi lesz, és utána eldől a ló sorsa."

A Somogy megyei bíróságra 2004 óta 24 esetben érkezett állatkínzásról feljelentés. Volt, akit letöltendő börtönre is ítéltek. Lucky következő tárgyalása október 30-án lesz.