Nyitólap > Hírek >

Monty Roberts segít!

2008 június 23, hétfő

Van Önnek olyan lova, akin még nem volt nyereg, kantár, és lovas? Vagy amelyik bakol, rúg, és nehezen lehet rá felszálni? Fél a nyírógéptől? Esetleg mind egyszerre? Jelentkezzen most, és Monty Roberts segít Önnek!


Ha lova egyoldalra lett futószárazva, vagy nehezen, vagy egyáltalán nem megy fel az utánfutóba, akkor pont ilyen lóra van most szükség.

Jelentkezzen Molnár Zsoltnál: 06-30-6824299, Török Gergelynél: 06-20-3698586, vagy az info@montyroberts.hu email címen.

Monty Roberts bemutatójáról a Budapest Sportarénában itt talál további információkat.

Hogyan választ lovat Monty Roberts bemutatókra?

„A bemutatóimra a lovak kiválasztásában az elsődleges szempont, hogy ne legyen kontaktusom a tulajdonosokkal vagy a lóval egyéb viszonyban lévő emberekkel. A nekem dolgozó képviselő szervezi meg a felhívást és mérik fel a lehetséges problémákat. Ez a képviselő nem beszéli meg velem az egyes lovakat.

Általában négy kategóriába tartoznak a lovak. A nyers ló legyen olyan, amelyiken nem volt nyereg, kantár, vagy lovas korábban. Legyen egészséges. Lehet, kanca, herélt, vagy mén. A fajtája legyen a közönség számára legjobban ismert lófajta.

A második kategóriába tartozó lovak akkor problémásak, amikor az ember még a földön van mellettük. Harapós, rúgós, olyanok, amiket nehéz megfogni, vagy elszaladnak, amikor vezetik őket. Ijedős, fejféltős, nehezen patkolható, nyírható.

A harmadik kategóriába lovaglás közben felmerülő problémákkal rendelkező lovak tartoznak. Sokszor bakolás és ágaskodás a gond.

Az esti bemutató utolsó része az utánfutóban nehezen felmenő lóról szól. Gyakran ezeket a lovakat lábon hozzák a bemutatóra.

Megpróbálunk legalább két lovat mindegyik probléma körből kiválasztani, aminek több oka is van. Minden bemutató délutánján találkozom a tulajdonosokkal. Elmagyarázom nekik, hogyan zajlik a bemutató, és megkérdezem, hogy egészségesek-e a lovaik. Megkérdezem, hogy kapott-e a ló az elmúlt 24 órában valamilyen gyógyszert. Elmondom, nekik, hogy a lovukat a körkarámban kb. 3 percig fogjuk felmérni. Elmondom minden tulajdonosnak, hogy ha kiválasztom a lovukat, a közönségnek el kell mondaniuk pár dolgot a lovukról, és szeretném, ha az igazat mondanák el, hogy miért van ott a ló. Nem megyek közel a lóhoz, és nem megyek be a körkarámba a felmérés alatt sem. Amíg a ló a körkarámban van a tulajdonossal és az állatorvossal kint ülök a karámon kívül.

Pontozási rendszert használok, amely segítségével a legjobb és oktatási szempontból leghatásosabb lovat tudom kiválasztani. Ekkor ad az állatorvos véleményt a ló egészségi állapotáról. Ezután azonnal megmondom a tulajdonosnak, szerepelni fog-e a lova vagy sem.

Gyakran kérdezik tőlem, miért nem választok csak egy lovat egy kategóriára, és miért mérem fel őket délután. Ez rendkívül felelőtlen lenne részemről. Sokszor nem jönnek el a bejelentkezett lovak különféle okokból. Így a nézők lemaradnának sok mindenről. Sokszor előfordult, hogy normális nyers lóra számítunk, aztán a tulajdonos hoz egy pónit, ami kisebb, mint a lovasom. Ebből nem lehet igazán jó bemutatót csinálni. Szinte minden bemutatón van egy két olyan ló, amire az állatorvos azt mondja, hogy ne használjam, mert nem teljesen egészséges. Túl vékony, nyílt sebe van, köhög, vagy bőrbetegsége van.

Emlékszem egy bemutatóra Verden-ben, ahol egy lovat kiválasztottunk. Csak ügettettük, nem vágtázott. Amikor elkezdtem a bemutatót, kiderült, hogy a lónak komoly légzési problémája volt vágtázáskor. Így most már minden lovat vágtáztatunk, és az állatorvos figyeli az állapotukat.

Soha nem használtam olyan lovat, amire az állatorvos azt mondta, hogy nem egészséges. Soha nem használtam olyan lovat, amelyiknél a gyanú legkisebb jele is fennállt, hogy gyógyszerezve van. Soha nem kábítottam el lovat bemutatóra, és nem kértem meg egyik képviselőmet se erre. Csak a hírnevem van nekem, anélkül semmim sincs. Tanultam az egyetemen (California State Polytechnic University) arról, milyen gyógyszereket lehet/szoktak használni a lovak kiképzésekor. Már 40 évvel ezelőtt arra a következtetésre jutottam, hogy ezek a szerek nem szükségesek és nem is hatékonyak.

Szeretek lovakkal dolgozni, és szeretem növelni a teljesítményüket, amikor csak lehet. Az a célom, hogy a tulajdonosoknak jobb esélye legyen a lovaikkal, miután elmentem. Gyakran javaslom, hogy a tulajdonos ugyanazokat a lépéseket kövesse, amiket én használtam. Amikor csak lehetséges, azt javaslom a tulajdonosnak, hogy kérjenek segítséget az egyik okleveles oktatónktól, vagy ha nincs ilyen a közelükbe, megpróbálok válaszolni a kérdéseikre levélben, email-en vagy telefonon.”

Monty Roberts