Nyitólap > Hírek >

Az olvasó kérdez

Monty Roberts tanfolyam Magyarországon

2008 augusztus 17, vasárnap

Sokan kérdezték tőlünk Önök közül, hogy Magyarországon hol és hogyan lehet Monty Roberts módszerével tartott oktatáson részt venni. Utánajártunk.


Magyarországon jelenleg nincs okleveles Monty Roberts oktató. Ez a helyzet csak 2010 elejére fog megváltozni, amikor is Molnár Zsolt, aki jelenleg egyedüli magyarként tanul Monty Roberts Lovas Akadémiáján, megszerzi a képesítést, illetve kiépül nálunk is egy kiképzőközpont. Ezután lehet majd hazánkban is Monty Roberts rövid kurzusain, illetve okleveles alapozó kurzusán részt venni.

"A rövid kurzusok 2-4 nap alatt adnak betekintést a módszer alapjaiba (Horsemanship 101), a Csatlakozásba (Join-Up), illetve a kettős futószárazásba (Long-lining course)" mondta a Monty Roberts-et magyarországon képviselő Equinarts Kft-től Furka Ildikó.

Ha Magyarországon nincs is, európaszerte számos helyen van Monty Roberts képzés:


Monty Roberts - nálunk még nem képez

Franciaországban Adrien Maby és Johan Hofmans, az Egyesült Királyságban Ian Vandenberghe, Kelly Marks, Maya Horsey és Michelle Cure, Hollandiában pedig Annemarie van der Toorn hivatalos oktató.

Németországban Andrea Kutsch és Linda Weritz oktat, Dániában pedig Maj-Britt Carter és Maria Dixon.

Aztán egészen messzire is lehet menni oktatásért, Portugáliába Anna Kerckhoff de Sacchihoz, vagy akár Svédországba is, Ann Lindberghhez.

A rövid kurzusok 65 000 - 300 000 Ft (450 - 2000 USD) közötti összegbe kerülnek, ha maga Monty Roberts tartja azokat, ha beérjük okleveles oktatóval, akkor 50 000 - 200 000 Ft között választhatunk képzést. Az okleveles képzés más árkategória: ennek alapozó képzése 4000 dollár, melyhez hozzáadódik vizsga 1000 dolláros költsége, a haladó kurzus pedig 3000 dollár, melyet egy 2000 dolláros vizsga zár.

"Az alapozó kurzust és vizsgát el lehet az Egyesült Államokon kívül végezni, de a haladó kurzust és a 3 hónapos oktatói gyakornokságot csak a Monty Roberts farmján lehet megcsinálni." mondja Furka. "Az alapozó kurzus alapokat biztosít ahhoz, hogy a saját lovunkkal hogyan dolgozzunk. A haladó kurzus és vizsga szükségeltetik ahhoz, hogy valaki mások lovával való munkáért pénzt kérhessen. Az oktatói gyakornokság és vizsga után kap a diák engedélyt arra Montytól, hogy embereknek alapozó kurzust, és egyéb rövid tanfolyamokat oktathasson, azért pénzt fogadhasson el. Erről részletesen olvashat a montyroberts.hu oldalon."

Ha se külföldre nem akar utazni, se nem akar 2010-ig várni, Natural Horsemanship más módszerű tanfolyamok jelenleg is vannak Magyarországon: Sárffy Tamás, Viktor Fröschl, illetve Mészáros Gyula is ismert oktatók.