Nyitólap > Hírek >

Gyűjtés egy művégtagért

Második esély

2008 november 3, hétfő

Peggy Sue-nak, egy kéthónapos quarter horse csikónak felakadt a lába a kerítésben. Elszakadtak az inai, élvesztette a patáját. Gazdája mégis esélyt adna neki az életre.


A Horsetalk nyomán

Dr Vlahos kötözi Peggy Sue lábát az amputáció után

Peggy Sue-nak, egy kéthónapos quarter horse csikónak felakadt a lába a kerítésben. Elszakadtak az inai, élvesztette a patáját. Kady Boe ezután vette meg eredeti tulajdonosától, és mindent megtesz azért, hogy a csikó új esélyt kapjon az életre. Adománygyűjtést indított, a cél 16 000 dollár megszerzése. 3000 dollár már összegyűlt.

A csikó jelenleg Dr Ted Vlahos sebésznél lakik, a Wyoming állambeli Sheridanban. Vlahos már korábban is sikeresen illesztett fel lovakra művégtagot, és egyike annak a három állatorvosnak, aki kikisérletezte az eljárást.

A most két és fél hónapos csikó lábát már előkészítették a művégtag fogadására. Ehhez le kellett fűrészelni a csontból, illetve az idegvégződéseket úgy kellett változtatni, hogy ne érjenek majd hozzá az új művégtaghoz. Amint meggyógyul a csonk, megkapja az első művégtagját.

Ezt a műlábat körülbelül 9 hónapig tudja majd használni, és 4000 dollárba kerül. November 30-ig kell összejönni ennek az összegnek, az adományokat a Paypal rendszeren át fogadják. Ha segítene, itt megteheti.

A törött láb gyakran halált jelent

Évente lovak ezreit altatják el lábtörés miatt. A versenypályák különösen veszedelmes terepnek számítanak ebből a szempontból. Barbarot, Eight Bellst, és számos társukat azonnal elaltatták, miután eltörték a lábukat.

"Az ideális jelölt a művégtag számára egy telivér versenyló, mert azok hihetetlenül erősek" mondja Vlahos. Ő is elismeri, hogy nem minden lovat lehet megmenteni ilyen módon, de érzése szerint rengeteg lovat meg lehetne menteni a biztos haláltól, ha tulajdonosaik legalább tudnának a lehetőségről.

Jelenleg Vlahoson kívül még két állatorvos, Dr Barrie Grant Kaliforniában, illetve Dr Rick Redden Kentuckyban végez ilyen beavatkozást.

Riley története

Szempemberben egy Riley nevű kanca kapott művégtagot. Ő 2004-ben érkezett lábtöréssel egy Utah-i állatmenhelyre. Az inai annyira összezsugorodtak, hogy a csűdjét teljesen kimozdították a helyéről. Akkor az tűnt a legjobb megoldásnak, hogy egy fémlemezt illesszenek a lábára, hogy összetartsa a bokát, és erősítse a lábat.

Riley sztárrá vált Wyomingban

Ez néhány évig működött is, de aztán a lemez elszennyeződött, és fertőzés alakult ki körülötte, minek következtében elkorcsosult a csont. A lemez cseréje nem volt megoldható, mert ezzel el kellett volna távolítani azt a csontot is, ami körbenőtte a lemezt, minek következtében a láb még jobban meggyengült volna.

Jen Reid, a lómenhely vezetője Tara Timpson állatorvossal együtt ekkor fordult Dr Vlahoshoz, aki beleegyezett, hogy megvizsgálja Riley-t.

Ahhoz, hogy kibírja a beavatkozás utáni lábadozást, illetve hogy hozzászokhasson a művégtaghoz, a lónak nyugodt természetűnek kell lennie, mivel a műtét utáni rehabilitáció egy jó részét hevederben felfüggesztve tölti a ló. Ha a ló nagyon nyugtalan, a felfüggesztés okozta stressz könnyen kólikát okozhat nála.

Ezen túl még az is fontos, hogy a ló másik oldali lába megfelelően erős legyen, hiszen az állat jelentős részben azt a lábát fogja majd terhelni, amíg hozzá nem szokik a protézishez.

Riley megfelelt a kritériumoknak, és a menhely egyik támogatója adományából a beavatkozás költsége is hamar rendelkezésre állt.

Vlahos először amputálta ló lábának egy részét, és egy ideiglenes művégtagot illesztett fel rá. Riley hamarosan ügetett, futkározott, még játszott is, sőt, egy fiatal lovas súlyát is elbírta. Helyi hírességgé is vált, hiszen mindenki megállt, hogy megnézze és lefényképezze a titánium lábú lovat.