Nyitólap > Hírek >

Nem gyorsulnak tovább a telivérek

Elérték korlátaikat

2008 december 12, péntek

Nem tűnik valószínűnek, hogy a telivér versenylovak valaha is új sebességrekordokat állítsanak fel.


Versengő lovak - nem gyorsulnak tovább

Mark Denny, a californiai Stanford Egyetem docensének a Journal of Experimental Biology 2008 decemberi számában megjelent elemzése szerint a telivérek legutóbb 1949-ben a Kentucky derbyn, 1971-ben Preakness Stakes-ben, és végül 1973-ban Bemont Stakes-ben állítottak fel sebességrekordot.

Denny az ezen versenyeken felállított rekordokat vizsgálta 1925 és 2008 között.

Amellett, hogy megállapította: a lovak nem gyorsultak az évtizedekkel korábbi eredményekhez képest, arra a következtetésre jutott, hogy a lovak által potenciálisan elérhető maximális sebesség mindössze 0,52-1,05%-kal nagyobb a jelenlegi rekordoknál.

"Ezek az adatok azt valószinüsítik, hogy létezik olyan sebességhatár a lovak számára, amiket képtelenek átlépni, és a jelenlegi sebességük már igen közel van ehhez a határhoz." állítja Denny.

Véleményét alátámasztani látszik az a tény, hogy noha a versenylovakat gyorsaságra szelektálják tenyésztéskor, és ráadásul az állomány, amiből válogatni lehet, jelentősen bővült, a lovak sebessége nem nőtt az elmúlt 40-60 évben.

Halálra tenyésztik

A modern versenylovak tenyésztésével más problémák is vannak, erről komoly nemzetközi vita kezdődött a nyáron, amikor a Kentucky derbyn Eight Belles mindkét lábát eltörte.

Minden ezer versenyre másfél tragédia jut az Egyesült Államokban. Az okok szerteágazóak, de legfőképp arra vezethetőek vissza, hogy a tenyésztők mindent megtesznek a könnyebb csontozatú, gyorsabb lovak előállításáért. A telivérek izmosabbak, mint bármikor, de csontozatuk egyre vékonyabb és törékenyebb.