Nyitólap > Hírek >

Öreg ló nem vén ló

33 346 kilométer 37 év alatt

2008 december 1, hétfő

Elmer Bandit, a 37 éves szürke herélt a tájlovas versenyek során összesen megtett távolság új rekordját állította fel. Majdnem körbelovagolta a földet, és ez csak a hivatalosan lemért távolság.


A Horsetalk nyomán


Elmer és gazdája Kansasban, 2006-ban - Olivia Huddleston fotója

A 37 éves Elmer Bandit és gazdája október végén új rekordot állított fel a tájlovaglásban. A 20 720 mérföldes (33 346 kilométeres) táv 10 mérfölddel hosszabb Wing Tempo korábbi rekordjánál.

A Kansas-i verseny volt Elmer utolsó versenye az idén, a ló és gazdája most már téli pihenőre vonul.

Mary Ann Wood, Elmer gazdája elmondta, hogy neveztek idén további két versenyre is, de mivel már nincsen esélyük ideji céljuk teljesítésére, ami a Nemzeti Bajnokság megnyerése, ezért inkább pihenőre vonulnak. A következő szezonra nézve még nincsennek konkrét terveik, de télre van programjuk: díjlovas leckéket vesznek. Ez már idén is sokat segített nekik, hogy a versenyeken magasabb pontszámokat szerezzenek.

Elmer, a szürke fél-arab herélt, 37 éves kora ellenére kitűnő formában van, szezon utolsó versenyét a Kanopolis-i Állami Parkban 80%-ban végigügette. Az utolsó mérési ponton azonban pihenőt rendeltek el számára a bírók, mert a pulzusa és a légzése is túl szapora volt.

Általában azonban nem ez a helyzet: szeptemberben Iowában mindenkit megvertek, és a lehetséges száz pontból az összeset megszerezték.

A lónak komoly rajongótábora van már a versenyeken, most is virágkoszorúval, valamint kedvenc csemegéjével, almával várták őt a célban.

Competitive Trail Riding (CTR) - tájlovaglás

A CTR egy lovas sport, ahol a lovasoknak egy előre kijelölt útvonalon kell végighaladniuk. A napi táv 25 és 60 kilométer között változik, léteznek egy és három napos versenyek.

A verseny célja a ló és lovas közötti összhang bemutatása. A távlovaglással ellentétben itt nem csak az számít, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítse a ló és a lovas a távot. Ha a verseny időre megy, akkor meg van adva a minimum és a maximum idő is, ezen az intervallumon belül kell megérkeznie a lovasnak.

A helyezéseket a beérkezés sorrendjén kívül a ló és a lovas állapota is befolyásolja, előbbit az ellenőrzési pontokon állatorvosok ellenőrzik.

A pontozás menete: induláskor minden versenyző a maximális száz pontról indul, és ebből vonnak le a különböző hibákért. Az nyeri a versenyt, akinek a legtöbb pontja marad.