Nyitólap > Várjátékok >

Diósgyőri Várfesztivál


Programok

július 26, szombat
„ARANY NYÍL” TÖRTÉNELMI ÍJÁSZVERSENY, Háborúk és intrikák jegyében délelőtt 10 órától Diósgyőr várában.

Ahol lesz:

  • látványos felvonlás,
  • ostromlövészet,
  • íjász és lovasíjász bemutató,
  • tűzzsonlőrök,
  • hastáncosok,
  • Arvisura koncert,
  • és éjszakai fáklyás lövészet.

Egész nap: arcfestés, henna, népművészeti vásár és népi mesterség-bemutató, Borsodi csepürágók történelmi játékai, középkori fegyvermetutató.

augusztus 2, szombat 18.00 DIÓSGYŐRI VIGASSÁGOK
Diósgyőr várának csodálatos környezetében rendezik meg immáron tizennegyedik alkalommal a Diósgyőri Vigasságokat. A hagyományos gyertyafényes vacsoraestet, reneszánsz hangulat, zene, tánc, bajvívás jellemzi.

Közreműködnek:Renaissance Consort és a Pavane Történelmi Táncegyüttes és Zászlóforgató Csoport, a Cancionero Énekegyüttes, tűzzsonglőrök, mutatványosok.

Belépő: 700 Ft(Tartalmazza a kerámiatálkát babgulyással, üdítőt, sört vagy bort, perecet és jégkrémet)

További információ

augusztus 9-10.KÖZÉPKORI FORGATAG DIÓSGYŐRBEN - avagy lovagi játékok Nagy Lajos király udvarában -
KÖZÉPKORI VÁSÁR: Diósgyőr vára Nagy Lajos korában a király kedvenc tartózkodási helye, Zólyom és Buda mellett királyi székhelye volt. A vár XIV. századi fénykorát eleveníti fel az egész hétvégén zajló középkori fesztivál: kereskedők, kóbor lovagok, kolduló barátok, kikapós szépasszonyok élik hétköznapjaikat; zenészek, mutatványosok, vásári komédiások harsány világában szorgoskodnak a mesteremberek. A látványos középkori forgatag az egész családnak kitűnő szórakozást ígér.
KORABELI ÉTKEK:A fogadókban, borozókban korabeli pecsenyék, tüzes borok és jóféle seritalok várják a közönséget. A városkának azonban saját középkori pénze van: a portékákért fizetni csak a királyi kamaránál beszerezhető jófajta Lajos-dénárral lehet!
LOVAGI TORNA A várárokban délelőtt és délután látványos lovagi torna zajlik többek között a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend, a Visegrádi Szent György Lovagrend, a Csallóközi Lovasíjászok, valamint külföldi csapatok, mint például a cseh Memento Mori nehézpáncélosainak részvételével.
TURINI BÉKEKÖTÉS:A Diósgyőri vár falai között olyan fontos politikai események is zajlottak, mint 1381-ben a király velencei háborúit lezáró turini béke ratifikálása. Ez a diplomáciai aktus, a velencei követ fogadása elevenedik meg a szombaton este, amely a várnép nagy örömére udvari dínom-dánommal és középkori tűzijátékkal zárul.
ZENÉSZEK:Udvari zenészek gondoskodnak a jó hangulatról, középkori muzsikát hallhatunk a Sub Rosa, vagy a Hollóének Hungarica együttesektől, moldvai zenét játszik Barsi Csaba és az Agyagbanda, énekmondóként tudósít az eseményekről Lázár Attila, a király hűséges kobzosa.
FÁKLYÁS CSATAJELENET, KÖZÉPKORI TŰZIJÁTÉK:Szombaton este együtt mulathatunk a vár népével: a Csallóközi Lovasíjászok tüzes nyilas, fáklyás harci bemutatója után a Visegrádi lovagok is összemérik erejüket, a győztesek tiszteletére Nagy Lajos király udvari lakomát rendez, amely a pórnép szórakoztatására középkori pörgő-forgó petárdás tűzijátékkal ér véget.
MINDEN VASÁRNAP:KÖZÉPKORI MINIFESZTIVÁL
A turisztikai idényben minden vasárnap állandó attrakcióval, középkori „minifesztivállal” szolgál Diósgyőr vára: látványos őrségváltási ceremónia és ágyúlövés ad ízelítőt a XIV. század hangulatából. A Diósgyőr Aranysarkantyús Lovagrend vitézeinek vezetésével Nagy Lajos király testőrsége vigyázza a várnép nyugalmát. Agyaggal tapasztott búboskemencében sütik a tradicionális „miskolczi kenyérlángos”-t és a „perecz”-et. A sütőlapátról kínált, miskolci fehérkenyér tésztából gyúrt, tejföllel, füstöltsonkával és sajttal gazdagon szórt ínycsiklandó finomság nem csak a vitézek eledele, bátran kóstolhat belőle a vár népe is!
10.00-kor, illetve 12.00-kor HAGYOMÁNYŐRZŐ ŐRSÉGVÁLTÁS:A turisztikai idényben minden vasárnap (A Középkori Minifesztivál eseményei – a várbelépő megváltása mellett látogathatók!)
11.00-kor, illetve 15.00-kor EXKLUZÍV VÁRTÚRA Vasárnaponként - a szokásos csoportos tárlatvezetésen túl - bekapcsolódhatunk egy exkluzív, középkori hangulatú vártúrába is. A Diósgyőri vár történetét játékos formában ismerik meg a résztvevők: kosztümös animátorok segítségével bejárják a vár izgalmas helyszíneit, találkoznak Nagy Lajos királlyal, lovagjaival és udvarnépével. A különleges interaktív tárlatvezetést feltétlenül érdemes kipróbálni! Az exkluzív vártúrák indulása: A turisztikai idényben minden vasárnap Az exkluzív vártúrák külön időpontra is megrendelhetők!
12.00-kor, illetve 16.00-kor LOVAGI BEMUTATÓ Az exkluzív vártúra záró akkordjaként lovag Piros Sándor vezetésével királyi vadászok tartanak látványos harci játékokkal fűszerezett harci bemutatót.

Információ

Telefon: +36 46 533 355 (Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ)

web cím: http://www.diosgyorivar.com/

email cím: info@diosgyorivar.hu

cím: 3534 Miskolc-Diósgyőr, Vár u. 24.