Nyitólap > Vadlovak-dosszié >

Fogamzásgátlót szednek a vadlovak

Fékezett párzás

2009 január 6, kedd

A BLM szerint, ha fogamzásgátlót adnak a vadlovaknak, az jelentősen csökkenti a szaporulatot, de nem váltja ki teljesen a begyüjtőakciókat. Viszont felére csökken a befogadandó állatok száma.


sportlo.hu összeállítás

Az Egyesült Államokban élő vadlovak születésszabályozásával 2005-ben kezdtek próbálkozni egy Powell környékén befogott 500 fős ménesen.

A ménesből 100 egyedet engedtek vissza a prérire, köztük 36 olyan kanca, aki fogamzásgátló szert kapott.

A BLM Cheyenne-i vadlószakértője, Alan Shepherd szerint a fogamzásgátló szer legalább egy, és legfeljebb három évig hatásos. A ménes gyarapodása a korábbi évi 20%-ról 10%-ra csökkent.


Fotó: care2.com

A fogamzásgátló 200 dollárba kerül kancánként.

A módszer országos kiterjesztésével felére csökkenne a lószaporulat, fele annyi befogott ló számára kellene évente gazdát találni.

Az állatvédők óvatos bizakodással figyelik a fejleményeket. Ha sikerül hatékony módszerrel megakadályozni a vadlovak túlszaporodását, azzal el lehetne kerülni, hogy újra olyan drámai módszerek vetődjenek fel a befogott állomány kezelésére, mint a múlt év végén felmerült tömeges eutanázia.

Akkor csak azért menekültek meg az állatok, mert egy milliárdos környezetvédő váratlanul úgy döntött, mind a harmincezer befogott példányt örökbefogadja.