Nyitólap > Vadlovak-dosszié >

A lovakat leölik, ugye?

2007 december 12, szerda

Mihez kezdene évente két-két és félezer frissen befogott vadlóval? Ez a kérdés az egyesült államokban. A musztángok nemzeti jelképek, de természetes ellenség nélkül 5 évente megduplázódik az állományuk, amit a rendelkezésre álló földterület nem képes eltartani.


sportlo.hu összeállítás

A múlt héten írtunk az amerikai vadlovakról, de a téma érdekessége miatt úgy döntöttünk, hogy visszatérünk rá.

Az amerikai földalap (Bureau of Land Managed - BLM) felmérése szerint az általuk kezelt területeken idén 29 000 körül volt a vadlóállomány. Nevada államban él majdnem felük: 13 000 példány.

Az emberen kívül nincs természetes ellenségük

A lovakat az európai gyarmatosítók hozták be egykor a kontinensre. Populációjuk napjainkban évente 15-20%-kal növekszik. Természetes ellenség nélkül gyorsan túlszaporodnak, ezért rendszeres időközönként csökkenteni kell a létszámukat. Pedig a mostani létszám töredéke a régi időkének: az 1900-as évek elején kétmillió vadló baragolt az államokban. Aztán 1930-ban az Egyesült Államok kormánya engedélyezte az eltávolításukat a mezőkről, melyekre szükségük volt a farmereknek a szarvasmarhák legeltetéséhez. A mészárlások következtében néhány éven belül 17000 alá csökkent az állomány. Velma Johnston kitartó, 20 éves küzdelme nyomán 1971-ben a kongresszus elfogadta a lovakat védő törvényt, és az állomány ismét növekedésnek indult.

Napjaink Amerikájában ötvenszer több szarvasmarha lakik, mint vadló. A szarvasmarhák által elfoglalt területek mellett igen kevés legelő maradt a szabadon élő állatok számára, és ez a terület is folyamatosan csökken. A konfliktust is ez okozza: szárazság idején - ami a sivatagos Nevadában elég gyakori -, a vadlovak behatolnak a szarvasmarhák számára elkerített mezőkre, és lelegelik azt.

Több ezer lovat fognak be még az idén

Délnyugat Wyoming államban 850 vadlovat fogott be a BLM novemberben. A teljes vadlóállomány itt 4400 körüli, a cél ezt 2700 és 3700 között tartani.

Cindy Wertz, a BLM Cheyenne-i szóvivője elmondta: idén 725 vadló befogását tervezték, de a kedvező időjárás miatt közel 130-cal többet sikerült befogniuk.

A befogott állatok közül 570-et a Cannon City beli karámokba terelik, a többit pedig a Rock Sprigsbe. 63 kanca fogamzásgátló vakcinát kap, majd újra szabadon engedik. A többi lovat jelképes összegért meghirdetik befogadásra. Ha háromszori meghirdetés után sem sikerül gazdát találniuk, akkor mehetnek vágóhídra is.

Nevadában 1000 lovat terveznek az idén befogni. John Ruhs, a BLM területi felelőse elmondta, hogy most kell befogni az állatokat, mikor még egészségesek. 2-3 hónapon belül nem ez lesz a helyzet - télen elfogy az élelem, a terület nem képes eltartani ennyi lovat - a BLM feladata pedig megőrizni az ökológai egyensúlyt a térségben. A befogott lovak sorsa itt is ugyanaz, mint Wyomingban.

De ki vesz télen lovat?

Bár a BLM deklaráltan jó gazdákhoz szeretné küldeni az eladott lovakat, a jelenlegi törvényi szabályozás alapján tetszőleges célra meg lehet azokat vásárolni. Ez a "tetszőleges cél" igen gyakran a vágóhídi hasznosítás. Persze, ott van az a kitétel, hogy csak azokat a lovakat szabad értékesíteni, amelyek háromszor is sikertelenül lettek adoptálásra felajánlva, és tíz évesnél idősebbek. De ha minden rendben van, mi szükség egy új lóvédelmi törvényre?

A tömeges lómészárlás elleni törvény (Host Horse Slaughter Prevention Act)

A törvényt 2007 januárjában terjesztették a szenátus elé, hogy megakadályozzák a lovak emberi fogyasztásra történő levágását. Ha elfogadják, nem lehet majd ebből a célból lovat eladni, venni, adományozni, vagy szállítani.

Egy hasonló javaslat 2006-ban elvérzett a kongresszus előtt.