Nyitólap > Lovas Bulvár >

Korábban a mocsárban felejtette

Elkobozták a lovat

2009 január 22, csütörötk

Első fokon egy év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság egy férfit, aki nem adott enni lovának, majd ott hagyta elpusztulni egy mocsárban.



Csillag - felhízott (Fotó: KaposPont)

Mint korábban megírtuk, egy mocsárból mentették ki márciusban Lucky lovat a Kötél életmentő Egyesület tagjai. A gazdája hagyta itt magára. A csontsovány állatot az egyik kaposvári lovastanyára hozták, ahol csak csigák és hevederek segítségével tudták talpra állítani. A Lucky (Mázlista) nevet felépülése alkalmából kapta, eredeti neve Csillag volt.

Laczkó József, a ló eredeti tulajdonosa ügyében megszületett az elsőfokú itélet.

Vadócz Attila, a Somogy Megyei Bíróság szóvivője tájékoztatása szerint a vádlott 2005-ben cserével jutott egy kétéves, fekete színű, magyar félvér kancához. Amellett, hogy hagyta volna elpusztulni a mocsárban, a teherhordásra használt állatnak nem adott elegendő takarmányt, emiatt az a súlya harminc százalékát elvesztette, és az izmai elsorvadtak.

A bíróság, noha a vádlott igyekezett bizonyítani, hogy jó gazdája volt az állatnak, bűnösnek találta a férfit, ezért egy év - két évre felfüggesztett - börtönre ítélte.

A lovat elkobozták tőle, és kötelezték a perköltség - szakértői díj és a lótartás költsége - megfizetésére is. Az ítélet nem jogerős, a védelem felmentésért fellebbezett. Az ügyészség képviselője nem volt jelen a tárgyaláson.