Nyitólap > Lovas Bulvár >

Visszamennek a lovak a Spindles farmra

2008 április 9, szerda

A bíróság döntése nyomán visszakerülhetnek a lovak arra az angliai farmra, ahonnan az állatvédők januárban kimentették őket.


Az Tuesday's Horse nyomán

Az oxfordi bíróság április 4.-i döntése értelmében 29 pónit és szamarat visszaadnak a Gray családnak, a többit nyilvános árverésen kell értékesíteni.

Mint arról korábban beszámoltunk, januárban a Britt Királyi Állatvédelmi Liga (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals - RSPCA) munkatársai 84 éhező, legyengült állatot találtak a farmon, 31 elpusztult ló, póni és szamár társaságában. Három állapota olyan súlyos volt, hogy a helyszinen el kellett altatni, a többit elszállították a helyszinről.

Gray abból élt, hogy feleslegessé vált lovakat vásárolt jelképes összegekért hogy vágóhídra szállíthassa. Februárban újra lovakat vásárolt, melyeket újra elkoboztak tőle. A januári razzia során rátámadt egy rendőrre, emiatt eljárás folyik ellene. Nem vádolták meg viszont állatkínzással, sem a rossz bánásmód miatt nem vizsgálódnak ellene.

Az RSPCA, illetve a mentésben részt vevő többi szervezetet arculcsapásként érte a bíróság döntése, különösen az indoklás azon része, miszerint semmi sem utal arra, hogy a visszakerült állatokat bármi veszély fenyegetné.

Az állatvédők megpróbálják megváltoztatni a döntést, addig is minden jogilag lehetséges eszközt fel kívánnak használni, hogy garantálják a farmra visszakerült lovak biztonságát. Az árveréssel kapcsolatban sem derülátóak: mivel ez egy nyílt árverés, és a vevők titokban maradhatnak, ott sem garantálja semmi, hogy a megmentett lovak jó helyre kerülnek majd.

Úgy érzik, feleslegesen mentették és gyógyították meg az állatokat.

Az állatokkal szemben tanusított rossz bánásmód miatti eljárás Gray és családja ellen április 28.-án kezdődik majd a bíróságon. Nem érzik magukat bűnösnek.

Videó a megmentett lovakról